WindWiz

En GSM-uppkopplad vindmätare

Arduino

Tog död på lite restid genom att fundera över lämplig hårdvara för vindmätarbygget givet de krav som finns på konstruktionen. Om man bortser från kravet att mätarvärden skall gå att avlyssna över telefon är prestandakravet på elektroniken lågt (med tanke på att datorerna redan på 80-talet kunde utföra några miljoner instruktioner per sekund!). Varje minut skall vindgivarna avläsas och var 10:e minut skall insamlad vinddata och nuvarande temperatur sändas iväg över GSM-nätet. Easy peasy!

För min första prototyp kommer jag satsa på en 8-bit AVR-mikroprocessor, som borde klara av ovan uppgifter med bravur. Jag tänker lägga extra energi på att använda komponenter som är enkla och billiga att få tag på för att få ihop en mätare som är lätt att reparera och återskapa.

Arduino är en hobbyplattform med alldeles förträffligt lämplig AVR-mikroprocessor, som är monterad på ett kretskort med färdiga stiftlister för anslutning av externa enheter. Hobbybyggare runt om i världen har fattat tycke för Arduino och bidragit genom att bygga egna utbyggnadskort som går att koppla på, lite som lego! Detta gör den välkänd, beprövad och lätt att få tag på, antingen online eller via en välsorterad elektronikkedja t.ex. ELFA (ca 300 SEK).

Givetvis är det någon som byggt en legobit/utbyggnad för GSM-kommunikation (ca 71 euro)! Alltså har vi nästan allt som behövs för stommen till basenheten för ynka tusenlappen! Det känns ju som den här vindmätaren bygger sig själv 😉

Att jag helt och hållet undvikt telefon-avlyssningsfunktionen i mina prestandaberäkningar beror på att jag inte är övertygad om att den passar ute i vindmätaren. Bygget specar bara att utläsning skall vara möjlig via telefon, inte att man nödvändigtvis skall ringa till den fysiska vindmätaren. Om man tänker efter så är det rimligt att göra vindmätaren minimal (och prispressad!) och sedan låta mer komplex funktionalitet som webb-presentation och telefonavlyssning ske från en server som inte står i väder, vind och snö. Eftersom mätarna sänder sin data via Internet finns den tillgänlig wherever, whenever! Några av fördelarna med att låta telefonavlyssningsfunktionaliteten finns på ”annan ort” är bl a:

  • Vindmätarna blir billigare (och därmed lägre reparationskostnad!)
  • Man behöver inte tumma på ljudkvalitén för att få plats med alla röstfiler i de små inbyggda system som ofta sitter ute i vindmätaren.
  • Man kan låta ett och samma telenummer hämta vinddata från flera mätare. Eftersom all data finns tillgänglig online skulle man i praktiken kunna ringa och välja mätare via tonval, alternativt få samtliga mätares förhållanden upplästa.

Nästa steg i bygget blir att beställa hem en Arduino Duemilanove och en GSM-modul. Sen är det hög tid att börja hacka lite klisterkod!

Annonser

Ett svar till “Arduino

  1. Ping:Batterikapacitet « WindWiz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: