WindWiz

En GSM-uppkopplad vindmätare

Alternativ till Arduino

Idag har jag hittat en ganska intressant plattform som kanske kan bli aktuell för vindmätarbygget. Libelium är ett spanskt företag som tar fram s k ”Machine-to-Machine”-lösningar (M2M), med typiska applikationer i sensornätverk och distribuerade system. ”Waspmote” är deras senaste sensornodsplattform som kan bestyckas med valfri kommunikationsmodul — Blåtand, ZigBee och givetvis GPRS. Tanken är att dessa noder skall placeras ut tillsammans bilda en intelligent nätverkstopolgi, t.ex. i formen av ett träd eller ett rutnät (mesh). Det finns en demo här.Vore det inte lite coolt att bygga ett vindmätarnät över hela Skåne som kommunicerar djungeltrumma-style? 🙂

Trots att det inte finns några sådana ambitioner i detta bygget (ännu) så har plattformen flera intressanta attribut:

  1. Färdigbyggd, vältestad plattform baserad på Atmels 8-bitars familj AVR (samma som Arduino Uno)
  2. SD-kortsläsare, som skulle kunna användas för att lagra ljudklipp till telefonavlyssningsfunktion ELLER som en nödlösning för lagring av vinddata om GPRS-länken går ner.
  3. Kontakt för solpanel och batteri, dvs spänningsstabilistering och logik för laddning finns på plats.
  4. RTC, realtidsklocka inkl reservbatteri.
  5. Färdigt påbyggnadskort för GPRS.

Men den absolut bästa fördelen med WaspMote är ändå att de har ett färdigt påbyggnadskort för vindmätning! Detta innebär att de har ALL hårdvara vi behöver för att slutföra bygget. Att starta ett projekt med färdig, vältestad och fungerande hårdvara är oändligt mycket enklare. Så var är köpknappen?! Det undrar jag också. Jag har skickat en prisförfrågan via deras webbshopp då de inte listar priser online. En nackdel är dock att man enbart kan beställa dessa plattformar i paket om 5 enheter + diverse tillbehör (då de främst är tänkt att fungera i intelligenta nät). De inkluderar även Blåtandsmoduler i sitt baspaket, som vi inte är intresserade av, men som givetvis ökar inköpskostnaden. På Google hittade jag en diskussion där någon nämnde ett prisförslag på ca 1000 Euro för 5 enheter. Då ingår dock inte solpanel, batterier eller påbyggnadskort för vindmätning och GPRS-kommunikation.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: