WindWiz

En GSM-uppkopplad vindmätare

Batterikapacitet

Igår var jag iväg på en exkursion i Ålabodarna och omnejd. Det var en underbart solig dag men dessvärre syntes inte några skärmflygare inte till då det var vindstilla. Jag följde havsleden bort från hamnen och funderade över varför det pratas så lite om Ålabodarna i CPS Facebook-grupp, för det var verkligen Hammar-klass på kustlinjerna (enligt ett otränat hang-öga …)! Hittills har man mest hört om Ravlunda, Höganäs och Hammar. Varför har CPS sin näst bästa vindmätare på ett hang som ingen verkar utnyttja? 🙂

På vägen tillbaks tog jag en sväng förbi småbåtshamnen och inspekterade vindmätaren som står på den stora sandbunkern nere vid vattnet. Något som slog mig var hur himla stor och klumpig den är. Solpanelen känns även den väldigt tilltagen. Batteri är förvisso stora (tänk bilbatteri), men det känns brutalt överestimerat att driva små system som vindmätare på en sådan kraftig strömkälla. Visserligen bor vi i ett land där det inte är strålande sol varje dag, men tumregeln för en modern solpanel är att den kan leverera (i snitt) halva sin specade effekt oavsett årstid.

I en vindmätare är GSM-modemet utan tvekan den mest energikrävande komponenten. Det är inte ovanligt med strömspikar på 2A  under sändning i ett område med dålig GSM-täckning. Säg t.ex. att modulen drivs med 12V, att vi sänder hela tiden och att vi befinner oss i ett område med urusel täckning. Detta ger en förbrukning på 24W. Ett typiskt 12V bilbatteri kan leverera ca 50 Ah, dvs tillräckligt för att hålla systemet vid liv i ca 25 timmar under värstafallsförhållanden. Men i praktiken ringer inte CPS medlemmar oavbrutet, dygnet runt. Inte heller står mätarna placerade i särskilt dålig täckning, tack vare det välutbyggda svenska mobilnätet. Boven är långa samtal. Min gissning är att man valt ett större batteri för att skapa en ordentligt marginal, för mulna dagar, eller dagar då folk ringer ner mätaren.

Kravet att mätaren skall gå att avlyssna via telefon ställer stora krav på mätarens batterikapacitet, solpaneler och även mjukvaran som sköter syntetiseringen. Om man väljer att rationalisera bort avlyssningsfunktionen får man en mycket mer deterministisk förbrukning: strömförbrukning för komponenter + strömförbrukning för utsändning av vinddata via GPRS var 10:e minut. Systemet blir inte längre beroende av hur många skärmflygare som vill åt vinddatan och det finns ingen anledning att höfta fram marginaler eller använbda överestimerade strömkällor. Det hade varit väldigt intressant att veta hur många av CPS medlemmar som nöjer sig med att kolla vindmätaren via internet-anslutning? Det känns som varenda människa glider omkring med en högteknologisk smartphone idag.

I ett tidigare inlägg listar jag fördelarna med att flytta telefonavlyssningsfunktionen till ett separat system. Här kommer en uppdaterad version:

  1. Lägre byggkostnad.
  2. Mer deterministisk strömförbrukning, ej beroende av antal ”datakonsumenter”.
  3. Potentiellt bättre ljudkvalité då man ej behöver ta arbeta på ett inbyggt system med begränsade resurser.
  4. Ett telenummer för att nå samtliga vindmätare.

Nackdelar:

  1. Fler inblandade komponenter: ”Single point of failure” kan inträffa. En särskilt sårbar komponent är kopplingen mellan vinddatabas och avlyssningssystemet. Dock är det svårt att avgöra vilket som är mest troligt: Vindmätarproblem, eller driftsavbrott hos en godtycklig bredbandsleverantör.
Annonser

Ett svar till “Batterikapacitet

  1. Anders 2010/10/19 kl. 00:38

    Synd att du inte gick till Örenäs slott som ligger ”ovanför”Ålabodarna….där satt vi och fikade nämligen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: