WindWiz

En GSM-uppkopplad vindmätare

CPS vindwebb goes mobile

Det tog sin tid, men nu är den äntligen klar. Den upphottade och ombyggda vindwebben för skärmklubben. Jag har i tidigare inlägg hintat om mitt missnöje med vindwebben i mobilen och hur jag experimenterat med jQuery Mobile. Idag rullar jag ut en ny version av vindwebben. Nytt i denna upplaga är stöd för smartphones (iPhone & Android etc) och utökad stöd för äldre mobiltelefoner. Genom att surfa till http://vind.minimum.se/ kommer du numera automatiskt slussas vidare till en lämplig sida för din telefon, surfplatta eller dator.
Eftersom det inte är helt trivialt att kategorisera besökare på detta vis kan man även växla manuellt mellan sidorna med länkar. Jag ser automatslussningen som en grovsållning. Den fixar de flesta ”stora” mobilgrupper inom smartphones, t.ex. iPhone, iPod, iPad, alla Android-lurar, Windows Phone och Blackberry. En mycket svårare uppgift är att skilja på vanliga webbläsare och äldre mobiltelefoner, här finns inte lika tydliga avgränsningar. Strategin jag använder för tillfället är att försöka matcha vanliga nyckelord och leta efter särskilda HTTP-fält som WAP-telefoner har en tends att använda.

Huvudsidan är även ”plussad” med ändringar som CPS-medlemmar önskat:

  • Vindriktning över tid som linjegraf. Även om ”radarbilden” med fördelningen av vindriktning är användbar och lätt att förstå brister den när man försöker få en uppfattning om vindriktningens trend. Vindradarn kommer numera representera de 2 senaste timmarna. För vindriktning på längre sikt fungerar den nya linjegrafen mycket bättre och täcker ett par timmar bakåt i tiden.
  • Automatisk uppdatering. Sajten läser ut vald vindmätares uppdateringsfrekvens och sköter uppdatering under huven utan att hela sidan laddas om. Detta sätter givetvis lite högre last på webbservern, men i och med att alla grafer är cachade och datamängden som utläses via API är minimal blir trafikmängden och systemlast i princip försumbar (don’t quote me on that..).
  • Högerjusterad Y-axel i diagram, för lättare utläsning av nya mätpunkter. En rätt given uppdatering, då jag själv suttit många gånger och manuellt försökt följa liner från högerkanten till Y-axeln på vänsterkant.

En annan fundamental förändring är att alla tre versioner av sajten numera jobbar helt och hållet mot API:t. Detta innebär att sajten lika gärna skulle kunna köra på en annan server, detta till skillnad från den gamla sajten som använde en SQL-koppling mot databasen med mätpunkter. Utöver vinsten med ett mer modulärt system är det också ett bevis på att API:t är tillräckligt användbart för att användas i ”produktionsmiljö”. I och med att sajten jobbar med API:t kan den också ansluta till andra vindmätare som är kopplade på systemet i framtiden utan ändring. För tillfället finns bara 2 (Svetlana och Teststationen), men jag hoppas på att mitt eget bygge snart skall gå att prototypköra via samma system snart.

Avslutar med lite bilder som visar de tre olika sidorna ”in action” (klicka för större bild):

Smartphone-anpassad sidaDumbphone-anpassad sidaPC-anpassad sida

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: